Опубліковано:

Аграріям збираються компенсувати витрати на вирощування енергетичних рослин

На законодавчому рівні планується визначити термін «енергетичні рослини», спростити процедуру та подовжити строк оренди землі, зменшити максимальний розмір орендної плати до 5% від нормативної грошової оцінки, надавати в оренду малопродуктивні земельні ділянки без аукціону. Про це повідомляє пресслужба Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження, пише agronews.ua.

«Ми розробляємо нову 5-річну програму, у рамках якої планується компенсувати частину відсотків за кредитами на закладання плантацій енергетичних рослин. Розраховуємо, що Уряд підтримає нашу ініціативу», – повідомив Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності, у рамках виїзної конференції з біоенергетики на Київщині.

Як пояснив Гура, вирощування енергетичних рослин – це абсолютна вигода з точки зору заміщення використання газу для генерації теплової та електроенергії. Це також можливість поступово відновлювати родючість деградованих земель.

Водночас, Держенергоефективності спільно з партнерами розроблено низку законопроєктів, які мають на меті покращити інвестиційну привабливість подібних проєктів. Цю ініціативу підтримали народні депутати, які зареєстрували у ВРУ відповідний законопроєкт.

Так, на законодавчому рівні планується визначити термін «енергетичні рослини», спростити процедуру та подовжити строк оренди землі, зменшити максимальний розмір орендної плати до 5% від нормативної грошової оцінки, надавати в оренду малопродуктивні земельні ділянки без аукціону.